Cena 35 zł / 000 ml
Ocet z czarnej porzeczki 000 mililitrów .
Skład : owoce czarnej porzeczki , cukier , woda .
Najlepiej spożyć przed : żywy ocet jest produktem bezterminowym .
Po otwarciu trzymać w lodówce ( maksimum rok ) .
UWAGA : ocet i produkty w których skład wchodzi – nie poddaje się obróbce termicznej
Opis produktu
Wszystkie gatunki żywych octów ze Spiżarni Palety Smaków Eli wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Czerwone porzeczki (ribes rubrum L.) są bogate w witaminę C, silny przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Owoc zawiera również mangan (dodaje energii), żelazo i miedź (niezbędne do produkcji komórek krwi) i witaminę K (dla silnych kości). Podobnie jak wszystkie czerwone owoce i warzywa, czerwone porzeczki zawierają likopen, karotenoid, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Zapobiega chorobom dziąseł. Czerwone porzeczki działają moczopędnie.
Pod rubinowo, błyszczącą skórką czerwonej porzeczki ukrywa się eksplozja owocowych aromatów. Latem, kiedy owoce są w pełni dojrzałe zbieramy je ręcznie, tłoczymy i podajemy długiej, dwu-etapowej fermentacji. Dopiero po wielu miesiącach otrzymujemy z nich naturalny
niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki żywy ocet, klarowny, o pięknej czerwonej barwie.
Smak
Lekko słodko-cierpki, mocno owocowy
W kuchni
Do deglazowania patelni po smażeniu ciemnego mięsa z drobiu lub dziczyzny (z dodatkiem drobno startej skórki pomarańczy i cukru), do dań z wątróbką, do sałatek z marchewki, fenkułu lub z dodatkiem cytrusów, do serów typu Brie , Feta lub miękkiego koziego sera.
Do podkreślenia smaku dojrzałych brzoskwiń lub moreli.
Jak stosować octy
- można spożywać samodzielnie ( łyżka octu w szklance wody - najlepiej 30 minut przed posiłkiem )
- do dressingów
- do sosów , dipów i marynat
- jako wsparcie przy odchudzaniu – rozcieńczony z wodą pity na czczo
- płukanka przeciwłupieżowa – łyżka stołowa na szklankę wody
- do mycia świeżych owoców i warzyw ( oczyszcza je z drobnoustrojów )
- do przemywania skóry
Dawkowanie
Dawka dzienna : 1 - 3 łyżek
Strona stworzona w kreatorze WebWave.