Powrót

Cena 55 zł

Ocet z czarnej porzeczki

Cena 35 zł / 000 ml

Ocet z czarnej porzeczki 000 mililitrów .

Skład : owoce czarnej porzeczki , cukier , woda .

Najlepiej spożyć przed : żywy ocet jest produktem bezterminowym .

Po otwarciu trzymać w lodówce ( maksimum rok ) .

UWAGA : ocet i produkty w których skład wchodzi – nie poddaje się obróbce termicznej

Opis produktu

 

Wszystkie gatunki żywych octów ze Spiżarni Palety Smaków Eli wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.

Czerwone porzeczki (ribes rubrum L.) są bogate w witaminę C, silny przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Owoc zawiera również mangan (dodaje energii), żelazo i miedź (niezbędne do produkcji komórek krwi) i witaminę K (dla silnych kości). Podobnie jak wszystkie czerwone owoce i warzywa, czerwone porzeczki zawierają likopen, karotenoid, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Zapobiega chorobom dziąseł. Czerwone porzeczki działają moczopędnie.

Pod rubinowo, błyszczącą skórką czerwonej porzeczki ukrywa się eksplozja owocowych aromatów. Latem, kiedy owoce są w pełni dojrzałe zbieramy je ręcznie, tłoczymy i podajemy długiej, dwu-etapowej fermentacji. Dopiero po wielu miesiącach otrzymujemy z nich naturalny

niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki żywy ocet, klarowny, o pięknej czerwonej barwie.

 

Smak

 

Lekko słodko-cierpki, mocno owocowy

 

W kuchni

 

Do deglazowania patelni po smażeniu ciemnego mięsa z drobiu lub dziczyzny (z dodatkiem drobno startej skórki pomarańczy i cukru), do dań z wątróbką, do sałatek z marchewki, fenkułu lub z dodatkiem cytrusów, do serów typu Brie , Feta lub miękkiego koziego sera.

Do podkreślenia smaku dojrzałych brzoskwiń lub moreli.

 

Jak stosować octy

 

- można spożywać samodzielnie  ( łyżka octu w szklance wody - najlepiej 30 minut przed posiłkiem )

- do dressingów

- do sosów , dipów i marynat

- jako wsparcie przy odchudzaniu – rozcieńczony z wodą pity na czczo

- płukanka przeciwłupieżowa – łyżka stołowa na szklankę wody

- do mycia świeżych owoców i warzyw ( oczyszcza je z drobnoustrojów )

- do przemywania skóry

 

Dawkowanie

 

Dawka dzienna : 1 - 3 łyżek

 

Bestsellery

01 stycznia 2025

Strona stworzona w kreatorze WebWave.