O NAS

Jak to się zaczęło...

 

Paleta Smaków Eli kontynuuje kilkudziesięcioletnią tradycję rodziny Bernackich. Dawny Gościniec w nowej odsłonie .

Gospodynią tego miejsca jest Elżbieta - córka założycieli Danuty i Eugeniusza Bernackich .

To ona od początku istnienia opiekowała się kuchnią . Jako 13-latka początkowo była obserwatorem .

Bardzo szybko poczuła wiatr we włosach ,  kroiła , podawała , sprzątała .

Od zmywaka , poprzez kelnerkę  aż do Szefowej Kuchni .  Oprócz specjałów kuchni staropolskiej ,

Ela poznaje tajniki kuchni wegańskiej i wegetariańskiej ( zasady gotowania według Pięciu Przemian ) .

Z biegiem czasu nabierała doświadczenia , szkoliła się u znanych kucharzy m.in. Krzysztofa Wierzby .

 

... a wszystko zaczęło się z miłości do gotowania . Pasja tworzenia . Możliwość kreatywnych działań .

Powolne zdobywanie warsztatu , podróże , smakowanie , zaglądanie do dziesiątków kuchni w różnych regionach świata .

 

... gotowanie trzeba zobaczyć , gotowanie trzeba poczuć ...

 

Paleta Smaków Eli - tu praktykujemy zamknięty obieg surowca , wprowadziliśmy ekologiczne uprawy .

Pozostałości starannie kompostujemy przy użyciu probiotycznych bakterii i dżdżownic .

Taki kompost zabezpiecza rozwój eko - zieleniny serwowanej każdego dnia .

W obejściach restauracji , gdzie tylko miejsce tam rośliny :

sałaty , jarmuże , zioła , jadalne kwiaty , warzywa okopowe , nacie .

Wreszcie ogrody kwiatowe , a przy nich brzęczące pszczoły , ospałe bąki i mieniące się kolorami motyle .

 

... to szacunek dla Matki Natury , dla ludzi , dla surowca ...

 

... to szczery uśmiech i zadowolenie z pracy ...

Strona stworzona w kreatorze WebWave.