WARSZTATY

Warsztaty kulinarne w Restauracji Paleta Smaków Eli

 

Warsztat - Gotowanie dla zdrowia

 

Warsztat - Kolorowa Kuchnia Elżbiety

 

Warsztat - Rybka lubi pływać

 

Warsztat - Kuchnia wegetariańska w innowacyjnym wydaniu

 

Warsztat - Festiwal kiszonek

 

Kuchnia wegetariańska w innowacyjnym wydaniu

 

Prosty sposób na pyszne dania wegetariańskie

 

Jak przygotować w prosty sposób pyszne dania wegetariańskie zgodne z kalendarzem natury - to temat przewodni '

 

Warsztaty te pozwolą odkryć bogactwo smaków kuchni wegetariańskiej w nowoczesnym, innowacyjnym wydaniu. Nauczysz się przyrządzać zdrowe, pełne smaku i kreatywności potrawy. Poznasz nowe techniki obróbki warzyw oraz nowe składniki. Doświadczysz oryginalnych połączeń smakowych oraz zdrowego podejścia do gotowania.

***

Miejsce: Restauracja Paleta Smaków Eli, ul. Bohaterów Warszawy 24, 76-214 Smołdzino

Czas trwania warsztatów: 4-5 godzin

 

Dodatkowe informacje:

  • warsztaty wykorzystują autorską wiedzę i umiejętności Elżbiety Bernackiej-Hanus

  • zapewniamy dostęp do profesjonalnej kuchni, wyposażonej w odpowiedni sprzęt oraz surowce

  • podczas warsztatów będziesz miał możliwość zadawania pytań i wymiany doświadczeń zarówno z prowadzącą Elżbietą Bernacką-Hanus, jak i innymi uczestnikami.

  • otrzymasz karty z recepturami, na których będziesz mógł robić notatki

  • zalecamy zaopatrzyć się fartuch na czas szkolenia , wygodne obuwie (spięcie włosów)

  • dla każdego uczestnika Restauracja Paleta Smaków Eli przygotuje miły upominek

  • warsztaty zakończą się ucztą degustacyjną

  • na miejscu będzie dostępna kawa, herbata, woda

  • kursanci przygotują łącznie 8 dań, zostaną podzieleni na podgrupy - 2, 3- osobowe, każda osoba przygotuje pełen zakres potraw przewidzianych na zaplanowane szkolenie, czyli 4-5 dań.

  •  

Program - zajęcia praktyczne, dania do wyboru:

 

  • Tatar z pieczonego bakłażana, ocet balsamiczny z figi

  • Ekologiczne sałaty, chermoula, długo dojrzewający ser, dodatki, olej z czarnuszki

  • Zupa z ciecierzycy, świeżym imbirem , kokosem i glonami

  • Krem z soczewicy curry, ziołowe grzanki, grzybowa nuta

  • Konfitura imbirowo - cytrynowa

  • Masło czosnkowe z rozmarynem (degustacja z wegańskim chlebkiem)

  • Pieczony burak w oliwie sezamowej, borowikowy majonez

  • Kopytka dyniowe z leśną okrasą, ajvar

  • Wegetariański chlebek z ziarnami, babka płesznik , koper włoski

  • Ciastka daktylowe z sezamem

  • Medaliony z pieczonych warzyw i fasoli, pasta z kalafiora, sos romesco

  • Brownie bananowe z orzechową kruszonką (tymiankowa konfitura z aronii )

Festiwal kiszonek

 

Kiszonki - poznaj receptę na zdrowe życie

 

Spaghetti z kiszonej marchwi , biała rzepa z burakiem czy cytryny z owocami goi ? Zapraszamy Was do niezwykłego świata kiszonek. Przewodnikiem po różnego rodzaju procesach fermentacji będzie Elżbieta Bernacka- Hanus doświadczony kucharz , z wykształcenia technolog produkcji leków , malarka , właścicielka restauracji Paleta Smaków Eli.

 

Co zyskasz, biorąc udział w warsztatach?

  • Praktyczne umiejętności przygotowywania domowych kiszonek.

  • Wiedzę o korzyściach zdrowotnych fermentacji.

  • Przepisy na kiszonki dostosowane do każdej kuchni.

  • Własnoręcznie wykonane produkty, które zabierzesz do domu.

  • Świetną atmosferę i dużo inspiracji na zdrowe jedzenie!

 

 

Zawsze jest idealny czas ale jesień najbardziej, aby zadbać o zapasy na zimę, a kiszonki wzmacniają odporność i serce, poprawiają przemianę materii oraz mają działanie antynowotworowe. Szkoda ograniczać się do ogórków, czy kapusty, gdy w repertuarze jest tyle możliwości!

Warsztaty rozpoczną się degustacją różnorodnych kiszonek przygotowanych przez prowadzącego. Będą to między innymi kiszone marchewki z zielonym pieprzem i czosnkiem , rzepa ukiszona w piwie, , kiszona kalarepa, wegańskie pikantne kimchi z sezonowych warzyw z papryczką gochugaru W drugiej części uczestnicy poznają kilka metod przetwarzania owoców i warzyw poprzez lakto-fermentację takich jak kiszenie w solance, kiszenie w soli, kiszenie przy pomocy fermentowanych produktów mlecznych, kiszenie w pastach owocowych i warzywnych,. Następnie każdy uczestnik samodzielnie przygotuje 4 kiszonki wykorzystując wiedzę zdobytą wcześniej oraz korzystając z pomocy prowadzącego.

 

Wszystkie przygotowane na zajęciach kiszonki będziecie mogli zabrać ze sobą do domu w specjalnych słoikach.

 

Miejsce: Restauracja Paleta Smaków Eli, ul. Bohaterów Warszawy 24, 76-214 Smołdzino

Czas trwania warsztatów: 4-5 godzin

 

 

 

Dodatkowe informacje:

  • warsztaty wykorzystują autorską wiedzę i umiejętności Elżbiety Bernackiej-Hanus

  • zapewniamy dostęp do profesjonalnej kuchni, wyposażonej w odpowiedni sprzęt oraz surowce

  • podczas warsztatów będziesz miał możliwość zadawania pytań i wymiany doświadczeń zarówno z prowadzącą Elżbietą Bernacką-Hanus, jak i innymi uczestnikami.

  • otrzymasz karty z recepturami, na których będziesz mógł robić notatki

  • zalecamy zaopatrzyć się fartuch na czas szkolenia , wygodne obuwie (spięcie włosów)

  • dla każdego uczestnika Restauracja Paleta Smaków Eli przygotuje miły upominek

  • na miejscu będzie dostępna kawa, herbata, woda

 

Do zobaczenia w kuchni

Warsztat kulinarny - Rybka lubi pływać

 

Ryby to samo zdrowie, a mnogość ich gatunków i sposobów przyrządzania sprawia, że istnieje praktycznie niezliczona ilość przepisów, w których stają się głównym składnikiem. Podczas warsztatów z przyrządzania ryb odkrywamy na nowo smak ich delikatnego mięsa i proponujemy nowe, intrygujące połączenia smakowe. .. Pijany śledź , tatar z łososia czy sandacz sous vide. Doradzimy gdzie najlepiej kupować dobrej jakości ryby i jak poznać, że są one świeże. Nasze warsztaty z przygotowywania ryb do doskonała okazja do zgłębienia tajników świata morskich potraw – czekamy właśnie na Ciebie!

Co ugotujemy:

 

 

 

Delikatna zupa dashi z sandaczem i glonami

Pijany śledź ( w wiśniówce)

Tatar z łososia , kapary ,kimchi , piklowana szalotka , pieczony bakłażan

Krem z dorsza , ziołowe grzanki z pomidorami

Grawlax z łososia z burakiem

Sandacz pieczony beztłuszczowo z kapustą i boczniakami

Warzywne placki z cukinią i wędzonym okoniem

Ziołowa bagietka z wędzonym pstrągiem

 

Miejsce: Restauracja Paleta Smaków Eli, ul. Bohaterów Warszawy 24, 76-214 Smołdzino

Czas trwania warsztatów: 4-5 godzin

Szkolenie adresowane jest do Ciebie

Dodatkowe informacje:

 

  • warsztaty wykorzystują autorską wiedzę i umiejętności Elżbiety Bernackiej-Hanus

  • zapewniamy dostęp do profesjonalnej kuchni, wyposażonej w odpowiedni sprzęt oraz surowce

  • podczas warsztatów będziesz miał możliwość zadawania pytań i wymiany doświadczeń zarówno z prowadzącą Elżbietą Bernacką-Hanus, jak i innymi uczestnikami.

  • otrzymasz karty z recepturami, na których będziesz mógł robić notatki

  • zalecamy zaopatrzyć się fartuch na czas szkolenia , wygodne obuwie (spięcie włosów)

  • dla każdego uczestnika Restauracja Paleta Smaków Eli przygotuje miły upominek

  • warsztaty zakończą się ucztą degustacyjną

  • na miejscu będzie dostępna kawa, herbata, woda

  • kursanci przygotują łącznie 8 dań, zostaną podzieleni na podgrupy - 2, 3- osobowe, każda osoba przygotuje pełen zakres potraw przewidzianych na zaplanowane szkolenie, czyli 4-5 dań.

 

 

Strona stworzona w kreatorze WebWave.