WARSZTATY
Warsztat - Gotowanie dla zdrowia
Warsztat - Kolorowa Kuchnia Elżbiety
Warsztat - Kuchnia wegetariańska w innowacyjnym wydaniu
Kuchnia wegetariańska w innowacyjnym wydaniu
Prosty sposób na pyszne dania wegetariańskie
Jak przygotować w prosty sposób pyszne dania wegetariańskie zgodne z kalendarzem natury - to temat przewodni '
Warsztaty te pozwolą odkryć bogactwo smaków kuchni wegetariańskiej w nowoczesnym, innowacyjnym wydaniu. Nauczysz się przyrządzać zdrowe, pełne smaku i kreatywności potrawy. Poznasz nowe techniki obróbki warzyw oraz nowe składniki. Doświadczysz oryginalnych połączeń smakowych oraz zdrowego podejścia do gotowania.
***
Miejsce: Restauracja Paleta Smaków Eli, ul. Bohaterów Warszawy 24, 76-214 Smołdzino
Czas trwania warsztatów: 4-5 godzin
Dodatkowe informacje:
warsztaty wykorzystują autorską wiedzę i umiejętności Elżbiety Bernackiej-Hanus
zapewniamy dostęp do profesjonalnej kuchni, wyposażonej w odpowiedni sprzęt oraz surowce
podczas warsztatów będziesz miał możliwość zadawania pytań i wymiany doświadczeń zarówno z prowadzącą Elżbietą Bernacką-Hanus, jak i innymi uczestnikami.
otrzymasz karty z recepturami, na których będziesz mógł robić notatki
zalecamy zaopatrzyć się fartuch na czas szkolenia , wygodne obuwie (spięcie włosów)
dla każdego uczestnika Restauracja Paleta Smaków Eli przygotuje miły upominek
warsztaty zakończą się ucztą degustacyjną
na miejscu będzie dostępna kawa, herbata, woda
kursanci przygotują łącznie 8 dań, zostaną podzieleni na podgrupy - 2, 3- osobowe, każda osoba przygotuje pełen zakres potraw przewidzianych na zaplanowane szkolenie, czyli 4-5 dań.
Program - zajęcia praktyczne, dania do wyboru:
Tatar z pieczonego bakłażana, ocet balsamiczny z figi
Ekologiczne sałaty, chermoula, długo dojrzewający ser, dodatki, olej z czarnuszki
Zupa z ciecierzycy, świeżym imbirem , kokosem i glonami
Krem z soczewicy curry, ziołowe grzanki, grzybowa nuta
Konfitura imbirowo - cytrynowa
Masło czosnkowe z rozmarynem (degustacja z wegańskim chlebkiem)
Pieczony burak w oliwie sezamowej, borowikowy majonez
Kopytka dyniowe z leśną okrasą, ajvar
Wegetariański chlebek z ziarnami, babka płesznik , koper włoski
Ciastka daktylowe z sezamem
Medaliony z pieczonych warzyw i fasoli, pasta z kalafiora, sos romesco
Brownie bananowe z orzechową kruszonką (tymiankowa konfitura z aronii )
Festiwal kiszonek
Kiszonki - poznaj receptę na zdrowe życie
Spaghetti z kiszonej marchwi , biała rzepa z burakiem czy cytryny z owocami goi ? Zapraszamy Was do niezwykłego świata kiszonek. Przewodnikiem po różnego rodzaju procesach fermentacji będzie Elżbieta Bernacka- Hanus doświadczony kucharz , z wykształcenia technolog produkcji leków , malarka , właścicielka restauracji Paleta Smaków Eli.
Co zyskasz, biorąc udział w warsztatach?
Praktyczne umiejętności przygotowywania domowych kiszonek.
Wiedzę o korzyściach zdrowotnych fermentacji.
Przepisy na kiszonki dostosowane do każdej kuchni.
Własnoręcznie wykonane produkty, które zabierzesz do domu.
Świetną atmosferę i dużo inspiracji na zdrowe jedzenie!
Zawsze jest idealny czas ale jesień najbardziej, aby zadbać o zapasy na zimę, a kiszonki wzmacniają odporność i serce, poprawiają przemianę materii oraz mają działanie antynowotworowe. Szkoda ograniczać się do ogórków, czy kapusty, gdy w repertuarze jest tyle możliwości!
Warsztaty rozpoczną się degustacją różnorodnych kiszonek przygotowanych przez prowadzącego. Będą to między innymi kiszone marchewki z zielonym pieprzem i czosnkiem , rzepa ukiszona w piwie, , kiszona kalarepa, wegańskie pikantne kimchi z sezonowych warzyw z papryczką gochugaru W drugiej części uczestnicy poznają kilka metod przetwarzania owoców i warzyw poprzez lakto-fermentację takich jak kiszenie w solance, kiszenie w soli, kiszenie przy pomocy fermentowanych produktów mlecznych, kiszenie w pastach owocowych i warzywnych,. Następnie każdy uczestnik samodzielnie przygotuje 4 kiszonki wykorzystując wiedzę zdobytą wcześniej oraz korzystając z pomocy prowadzącego.
Wszystkie przygotowane na zajęciach kiszonki będziecie mogli zabrać ze sobą do domu w specjalnych słoikach.
Miejsce: Restauracja Paleta Smaków Eli, ul. Bohaterów Warszawy 24, 76-214 Smołdzino
Czas trwania warsztatów: 4-5 godzin
Dodatkowe informacje:
warsztaty wykorzystują autorską wiedzę i umiejętności Elżbiety Bernackiej-Hanus
zapewniamy dostęp do profesjonalnej kuchni, wyposażonej w odpowiedni sprzęt oraz surowce
podczas warsztatów będziesz miał możliwość zadawania pytań i wymiany doświadczeń zarówno z prowadzącą Elżbietą Bernacką-Hanus, jak i innymi uczestnikami.
otrzymasz karty z recepturami, na których będziesz mógł robić notatki
zalecamy zaopatrzyć się fartuch na czas szkolenia , wygodne obuwie (spięcie włosów)
dla każdego uczestnika Restauracja Paleta Smaków Eli przygotuje miły upominek
na miejscu będzie dostępna kawa, herbata, woda
Do zobaczenia w kuchni
Warsztat kulinarny - Rybka lubi pływać
Ryby to samo zdrowie, a mnogość ich gatunków i sposobów przyrządzania sprawia, że istnieje praktycznie niezliczona ilość przepisów, w których stają się głównym składnikiem. Podczas warsztatów z przyrządzania ryb odkrywamy na nowo smak ich delikatnego mięsa i proponujemy nowe, intrygujące połączenia smakowe. .. Pijany śledź , tatar z łososia czy sandacz sous vide. Doradzimy gdzie najlepiej kupować dobrej jakości ryby i jak poznać, że są one świeże. Nasze warsztaty z przygotowywania ryb do doskonała okazja do zgłębienia tajników świata morskich potraw – czekamy właśnie na Ciebie!
Co ugotujemy:
Delikatna zupa dashi z sandaczem i glonami
Pijany śledź ( w wiśniówce)
Tatar z łososia , kapary ,kimchi , piklowana szalotka , pieczony bakłażan
Krem z dorsza , ziołowe grzanki z pomidorami
Grawlax z łososia z burakiem
Sandacz pieczony beztłuszczowo z kapustą i boczniakami
Warzywne placki z cukinią i wędzonym okoniem
Ziołowa bagietka z wędzonym pstrągiem
Miejsce: Restauracja Paleta Smaków Eli, ul. Bohaterów Warszawy 24, 76-214 Smołdzino
Czas trwania warsztatów: 4-5 godzin
Szkolenie adresowane jest do Ciebie
Dodatkowe informacje:
warsztaty wykorzystują autorską wiedzę i umiejętności Elżbiety Bernackiej-Hanus
zapewniamy dostęp do profesjonalnej kuchni, wyposażonej w odpowiedni sprzęt oraz surowce
podczas warsztatów będziesz miał możliwość zadawania pytań i wymiany doświadczeń zarówno z prowadzącą Elżbietą Bernacką-Hanus, jak i innymi uczestnikami.
otrzymasz karty z recepturami, na których będziesz mógł robić notatki
zalecamy zaopatrzyć się fartuch na czas szkolenia , wygodne obuwie (spięcie włosów)
dla każdego uczestnika Restauracja Paleta Smaków Eli przygotuje miły upominek
warsztaty zakończą się ucztą degustacyjną
na miejscu będzie dostępna kawa, herbata, woda
kursanci przygotują łącznie 8 dań, zostaną podzieleni na podgrupy - 2, 3- osobowe, każda osoba przygotuje pełen zakres potraw przewidzianych na zaplanowane szkolenie, czyli 4-5 dań.
Strona stworzona w kreatorze WebWave.